piątek, 8 kwietnia 2011

Królik duszony

Przepis wypróbowany. Każdy kto jadł u mnie tego  królika od razu pytał o przepis. Na prawdę warto go wypróbować.  


składniki:- comber i uda królika,
               - 4 kiszone ogórki ,
               - 6 ziarna ziela angielskiego
               - 3 liście laurowe,
               - oliwa,
               -1/2 szklanki rosołu

przygotowanie :
Mięso pozbawione błon i żył na 10 minut  zalewamy kefirem lub maślanką. Wycieramy w suchą ścierkę i nacieramy przyprawą do mięsa. Na dno brytfanki  wlewamy 1 łyżkę oliwy, rozkładamy mięso i polewamy każdy kawałek oliwą. Ogórki kiszone  dzielimy na ćwiartki i również układamy w brytfance. Wstawiamy  do nagrzanego  piekarnika (160 stopni). Gdy mięso zacznie się rumienić podlać królika rosołem i dusić do miękkości. Wytworzony sos  doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniakami pure i dowolną surówką.


czas przygotowania: ok.1h
kaloryczność: średniokaloryczne
stopień trudności: średniotrudne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz