piątek, 8 kwietnia 2011

Polędwiczki wieprzowe

Naprawde udany przepis na szybki obiad czy zakąskę!

potrzebne składniki : - 3 polędwiczki wieprzowe,
                                - 2 czerwone cebule
                                - ząbek czosku ,
                                - 1/2 szklanki wody,
                                - oliwa,
                                - przyprawa do mięsa

przygotowanie:

Polędwiczki kroimy w plastry ok. 3 cm grubości. Lekko ugniatamy dłonią i posypujemy przyprawą do mięsa. Odstawiamy  w chłodne miejsce.

Cebulę kroimy w talarki i rozdrobniony czosnek podsmażamy na patelni z rozgrzaną oliwią.Gdy cebula się zeszkli kładziemy plastry polędwiczki i podsmażamy obustronnie, aż mięso zmieni barwę.
Całość zalewamy wodą i dusimy nie dłużej niż 5 min, gdyż mięso stwardnieje.

Polędwiczki można podawać jako gorąca zakąska z białym pieczywem lub jako danie obiadowe z dodatkiem ziemniaków i surówki.

czas przygotowania: ok.25 min
kaloryczność: średniokaloryczne
stopień trudności: łatwe

 Naprawde pyszne danie! Polecam wypróbować!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz